צ'וסוק (Chuseok 추석), חג הקציר, שהוא חג ההודיה הקוריאני, הוא אחד החגים הגדולים והחשובים בקוריאה.
צ'וסוק הוא אחד משלושת החגים העיקריים של קוריאה, יחד עם סולאל (יום ראש השנה הירחית) ודאנו (היום החמישי בחודש הירח החמישי).
המשמעות של צ'וסוק (האנגאווי)
בני משפחה מקרוב ומרחוק מתכנסים לחלוק אוכל וסיפורים ולהודות לאבותיהם.
החג נקרא במקור האנגאווי (Hangawi 한가위), ונחגג ביום ה-15 של החודש ה-8 עפ"י לוח השנה הירחי - יום שבו מדינות רבות באסיה חוגגות פסטיבל אמצע הסתיו. הוא דומה לחג סוכות שלנו. בקוריאנית עתיקה משמעות השם היא: "האמצע הגדול של הסתיו" (האן פירושו "גדול" וגאווי פירושו "אמצע חודש הירח ה-8, או הסתיו"). על פי לוח השנה הירחי, ירח הקציר, הירח המלא הגדול ביותר בשנה, מופיע ביום זה.
השנה, ב-2024, יום הצ'וסוק חל ב-17 בספטמבר. מכיוון שגם היום שלפני והיום שאחרי הם חלק מהחג, תקופת החגים של השנה היא בין ה-14 ל-18 בספטמבר, כולל סוף השבוע.
בחג זה קוריאנים רבים מבקרים בעיר הולדתם כדי לבלות זמן איכות עם משפחתם, ולכן לקראת חג הצ'וסוק משתרכים פקקי תנועה ארוכים ביציאה מן הערים הגדולות, ובעיקר סיאול, ובכניסה אליהן עם סיום החג.
אם אתם מגיעים לקוריאה בתקופת החג, מומלץ לקחת זאת בחשבון.
מסורות ומנהגים של חג הצ'וסוק
שני מנהגי צ'וסוק הם טקסי צ'אריה (טקס אזכרה לאבות) וסונגמיו (ביקור בקברי משפחה).
בבוקר יום צ'וסוק, מתאספים בני המשפחה בבית ראש המשפחה כדי לקיים אזכרה הנקראת צ'אריה לכבוד אבותיהם. טקסי צ'אריה רשמיים מתקיימים פעמיים בשנה: בסולאל ובצ'וסוק. במהלך הצ'אריה של צ'וסוק, מכינים אורז טרי, אלכוהול ועוגות סונגפיון (עוגות אורז בצורת חצי ירח) כמנחה לאבות המשפחה. לאחר הטקס, בני המשפחה מתיישבים יחד לשולחן ליהנות מאוכל טעים.
מנהג מסורתי נוסף של צ'וזוק הוא סונגמיו seongmyo, או ביקור בקברי האבות, כדי להראות כבוד והערכה לאבות המשפחה. במהלך סונגמיו, בני המשפחה מסירים עשבים שוטים שצמחו סביב הקברים וחולקים כבוד לנפטר בטקס אזכרה פשוט.
משחקים מסורתיים
מכיוון שצ'וסוק היא חגיגה של קציר ושפע, תקופת החגים היא תקופה שמחה עם משחקים מסורתיים שונים כגון סמולנורי (רביעיית כלי הקשה מסורתית), טלקום (ריקוד מסכות), גנגנגסוללה (ריקוד מעגל קוריאני) ושירם -ssireum (היאבקות קוריאנית מסורתית). הגנגנגסוללה (ganggangsullae) הוא ריקוד בו נשים לבושות בהנבוק (לבוש קוריאני מסורתי) משלבות ידיים במעגל גדול ושרות יחד מבוצע במהלך ג'ונגוול דבורם - ליל הירח המלא הראשון, ובצ'וסוק.
ישנם מספר סיפורים על מקורו. אחד הסיפורים הידועים ביותר אומר שהריקוד מתוארך לשושלת ג'וסון (1392-1910) כאשר הצבא הקוריאני נהג להלביש את הצעירות של הכפר במדי צבא וגרם להן להקיף את ההרים כדי ליצור רושם אצל האויב שהצבא הקוריאני גדול יותר מכפי שהיה בפועל. הצבא הקוריאני נהנה מנצחונות רבים הודות לטקטיקת הפחדה זו.
אמצעי בידור מסורתי נוסף הוא אמנות הלחימה שירם, משחק היאבקות אחד על אחד הנערך על משטח חול עגול ודורש כוח ומיומנויות.
מאכלי צ'וסוק מסורתיים
מגוון מאכלים מוכנים במהלך צ'וזוק כדי לחגוג את הקציר השופע של השנה, ואחד המאכלים המשמעותיים ביותר שמייצגים את צ'וזוק הוא סונגפיון.
הסונגפיון (Songpyeon 송편) עשוי מבצק אבקת אורז מאודה, מעט קטן מכדור גולף, הממולא בשומשום, שעועית, שעועית אדומה, ערמונים או מרכיבים אחרים. במהלך תהליך האידוי, עוגות האורז מונחות בשכבות מחטי אורן כדי להוסיף את ניחוח אורנים. זוהי מסורת ישנה עבור כל המשפחה להכין את עוגיות הסונגפיון ביחד בערב צ'וסוק. מסורת קוריאנית ישנה אומרת שמי שמכין סונגפיון יפה יזכה לתינוק יפה. [1]
מזונות משמעותיים נוספים של חג הצ'וסוק כוללים משקאות חריפים מסורתיים וצ'ון (פנקייק קוריאני). צ'ון היא לביבת דגים, בשר וירקות המטוגנים טיגון קל בבלילה של קמח וביצים. הלביבות הולכות טוב עם משקה חריף קוריאני מסורתי כמו ויין אורז.
מקור חג הצ'וסוק
על פי האמונה, הצ'וסוק החל בתקופת שלטונו של המלך השלישי של ממלכת שילה ומסמן את היום בו זכתה בניצחון מוחץ על יריבותיה מממלכת באקג'ה. תחרויות אריגה, קשתוּת ואומנויות לחימה נערכו כחלק מהפסטיבלים שנועדו להלל את יום זה. עם זאת, מלומדים רבים מאמינים כי מקורו של הצ'וסוק הוא בחגיגות שאמאניות עתיקות של הירח המלא וכי החג הוא ביטוי לטקסים פולחניים שנערכו לכבודו. [2]
אז חג צ'וסוק שמח! 추석 잘 보내세요
Commentaires